A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області"

Профілактика раку шийки матки!

Дата: 22.01.2024 14:05
Кількість переглядів: 10

Рак шийки матки є серйозною загрозою не тільки здоров’ю, але й життю жінки, оскільки на ранніх стадіях, коли хвороба піддається лікуванню, клінічні прояви залишаються прихованими.

Рак шийки матки не передається спадково і не виникає раптово. Причиною розвитку хвороби є ранній початок статевого життя, велика кількість статевих партнерів, збудники інфекцій, що передаються статевим шляхом, ранні вагітності, в тому числі які закінчуються абортами, травматизація шийки матки, порушення функції яєчників, імунодефіцитні стани, вірус папіломи людини (ВПЛ). Розвиток раку шийки матки можуть викликати лише кілька типів вірусу ВПЛ, що отримали назву «високоонкогенних».

Найбільша частота інфікованості вірусом папіломи людини припадає на молодий вік (від 15 до 26 років) з причини того, що епітелій шийки матки в цьому віці не є ще достатньо розвиненим і здатним чинити опір шкідливим впливам.

Протягом життя ймовірність бути інфікованою ВПЛ досить висока. Але далеко не всі інфіковані хворіють на рак шийки матки. Власна імунна система здатна знищити вірус.

Профілактика раку шийки матки є загальнодоступною і обов’язковою мірою для зниження ризику виникнення даного захворювання.

До методів профілактики відносять:

  • обов’язковий профілактичний огляд у гінеколога не рідше 1 разу на рік;
  • дотримання  збалансованого харчування;
  • ведення здорового способу життя;
  • відмова від паління та вживання алкоголю;
  • дотримання гігієни статевого життя;
  • проведення вакцинації проти ВПЛ, найкраще до початку статевого життя.

Вакцинацію від ВПЛ можна провести індивідуально в спеціалізованих закладах охорони здоровя. В Межах затвердженої «Комплексної програми підтримки галузі охорони здоров’я на 2021-2025 рр. у Львівській області» вакцинація дівчат від 9 до 15 років проводиться на безоплатній основі.

Для вакцинації необхідно звернутись до реєстратури Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру за телефонами: 

 (032) 27602207

 (063)1897050

 (097)1507053

Багато жінок, боячись почути діагноз, відкладають візит до гінеколога, але це помилковий і згубний вибір. Кожна жінка повинна знайти час і можливість для регулярного проходження профілактичного огляду з необхідним забором аналізів. Запрошуємо жінок для профілактичного огляду! Це рятує життя!

 

Дбайте про своє здоров’я змолоду, дорогі жінки!

                 

З повагою  акушер-гінеколог  Оксана СОГУЙКО

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень